Vikipedi’nin ana kuruluşu Wikimedia Foundation, bazı topluluk üyeleri kripto para biriminin artıları ve eksileri hakkında bir tartışmayı ateşledikten sonra artık Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH) veya Ethereum (ETH) ile bağış kabul etmeyeceğini duyurdu. İşte detaylar…
Vikipedi, kripto para bağışlarını artık kabul etmiyor
Haber, vakfın ankete katılanların yüzde 70’inden fazlasının tüm kripto paraların bağışlarını durdurmak istediklerini söylediği bir anketin ardından geldi. Vakıf, yaptığı açıklamada, “Wikimedia Vakfı, kripto para biriminin bağış aracı olarak doğrudan kabulünü durdurmaya karar verdi…” ifadelerini kullandı. kriptohaberbulteni.com olarak da bildirdiğimiz üzere Vikipedi, 2014 yılında Bitcoin’i kabul etmeye başladı. O zamanlar, Bitcoin’i bir bağış seçeneği olarak eklemenin Wikimedia Vakfı’na “mümkün olduğunca basit ve kapsayıcı” bir şekilde katkıda bulunmaya yardımcı olacağını düşünüyordu.

Vakıf, ek kripto para birimleri olarak bağışları kolaylaştırmak için BitPay’e geçmeden önce Bitcoin bağışlarını kabul etmek için başlangıçta Coinbase ile çalıştı. 2021’de Wikimedia Vakfı, yalnızca 347 farklı bağışçıdan kripto aldı. Wikimedia Vakfı Halkla İlişkiler Uzmanı Julia Brungs, kripto bağışlarının geçen yıl vakfın gelirinin sadece yüzde 0.08’ini oluşturduğunu ve vakfın hiçbir zaman “kripto para tutmadığını” yazdı.
Wikimedia’nın kararı değişebilir
Ocak ayında kripto bağışlarıyla ilgili tartışmalar başladığında, yazılım mühendisi ve Wikipedia editörü Molly White, tartışmaya sadece 400 topluluk üyesinin katıldığını belirtti. Ancak White, hesapların çoğunun, vakfı kriptoya karşı ikna etmek için “sadece tartışma için oluşturulmuş tek amaçlı hesaplar” gibi göründüğünü gözlemledi. Rapora göre, kripto para birimine karşı en büyük argüman “çevresel sürdürülebilirlik sorunları” idi. Ancak Avalanche, Tezos, Solana ve Cardano gibi proof of stake madenciliği kullanmayan daha fazla enerji verimli Blockchain var.

Kripto bağışlarından yana olanlar, Vikipedi’nin yasa dışı veya sansürlenmiş olabileceği ülkelerde takma adlı bağışlara ihtiyaç olduğunu belirtti. Bitcoin’in El Salvador ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yasal ödeme aracı olduğu için vakfın insanların ülkelerinin resmi para birimlerinde bağış yapmasına izin vermesi gerektiği de tartışıldı. Son durumda Wikimedia, durumu gözlemleyeceğini ve kripto kararının değişebileceğini bildirdi.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!